Липса на срокове, притеснения за достъп до данни и опасения от нови разходи – секторът очаква ключова среща на 27 ноември.
Иво Иванов, собственик на едно от големите заведения в Пазарджик, е сред ресторантьорите, които определят СУПТО като сериозно предизвикателство за бизнеса. Той посочва, че системата би дала достъп до чувствителна информация, която е съществена част от ноу-хауто на всяка фирма.
„Това не дава само достъп до отчетите, до фискалните параметри. Тук говорим за рецепти на фирми, доставчици, маржове, печалби“, казва Иванов.
По думите му една от най-големите тревоги е, че чрез СУПТО държавата ще има директна връзка с базата данни на бизнеса. Собствениците на заведения се питат как могат да бъдат сигурни, че чувствителна информация няма да излезе извън институциите, припомняйки случая с изтеклите лични данни от НАП.
„Всеки един служител на НАП може да влезе и да разгледа подробно всяка фирма. И освен служителите на НАП – и фирмите, които ще правят тези софтуери и ще имат достъп до тези системи. В ЕС никъде няма СУПТО и е доказано, че това не работи“, посочва ресторантьорът.
Друг основен проблем е неяснотата около предстоящите промени. В бранша се опасяват, че може да се повтори хаосът от предишната реформа, когато много фирми спешно сменяха касови апарати и софтуер, защото не отговаряха на новите изисквания.
„Ние не знаем какво ще се иска от нас – смяна отново на касови апарати, смяна на софтуер, нови такси, нови цени… Това ще натежи доста на фирмите“, казва пред ВИА Медия Иванов.
На 27 ноември представители на различни браншови организации ще се съберат във Велико Търново, където ще решат дали бизнесът ще предприеме ефективни протестни действия срещу въвеждането на СУПТО.


