понеделник, ноември 24, 2025

Българското зеленчукопроизводство между реформите и оцеляването

spot_img

Нерегламентираният внос е най-големият проблем на българските зеленчукопроизводители

„Всеки иска реформи, но не и върху себе си. Всеки иска нови закони, но да не ги спазва.“ С тези думи агрономът Иван Кабуров обобщава ситуацията в българското земеделие – сектор, в който реалните производители се борят не само с природата, но и с безредие в системата.

Според Кабуров основният проблем е нерегламентираният внос – продажби без фактури и без платен ДДС. „Това е перачница на пари. Ние, честните производители, не можем да се конкурираме с това“, казва той. Много негови колеги вече се отказват от зеленчукопроизводството, защото несигурността прави труда им безсмислен.

Днес българските оранжерийни домати се продават около 3,50 лв./кг, а краставиците – 4 лв./кг. Цените изглеждат високи, но и разходите за отопление са скочили. Въпреки това вносът от съседни страни продължава да диктува пазара.

„Много стопани не рискуват да отопляват през зимата – няма смисъл от загуби. Ако държавата помогне поне частично с отоплението, ще можем да предложим родна продукция още през март“, посочва Кабуров.

Той предупреждава и за друг сериозен проблем – внасят се зеленчуци с ниско качество, често третирани със забранени препарати. „Нашето първокласно производство се конкурира с трето качество от внос. На пазара ни принуждават да продаваме под себестойност, само и само да не изхвърлим стоката.“

„Зеленчукопроизводството не е като зърнопроизводството – не можем да чакаме по-добри цени. Всичко трябва да се реализира до три дни“, обобщава Кабуров.

Свъзрани статии

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ